خبر

خانه > اخبار > مدیرعامل موسسه دانشمند: ۱۴۰۰ میلیارد تومان قرارداد بنیاد مستضعفان با دانش‌بنیان‌ها در ۱۴۰۱
مدیرعامل موسسه دانشمند: ۱۴۰۰ میلیارد تومان قرارداد بنیاد مستضعفان با دانش‌بنیان‌ها در ۱۴۰۱
13 اردیبهشت 1402

مدیرعامل موسسه دانشمند: ۱۴۰۰ میلیارد تومان قرارداد بنیاد مستضعفان با دانش‌بنیان‌ها در ۱۴۰۱

به گزارش روابط عمومی بنیاد مستضعفان، علیرضا زاهدی مدیرعامل موسسه تحقیق و توسعه دانشمند با اشاره به گنجانده شدن واژه دانش بنیان در نامگذاری سال 1401 و برنامه‌های این موسسه به عنوان متولی برقراری ارتباط میان بخش‌های مختلف بنیاد مستضعفان و مجموعه های فناور اظهار کرد: سال گذشته ناظر به شعار سال، در روزهای ابتدایی، برنامه جامعی برای استفاده از ظرفیت و توانمندی های فناورانه موجود در کشور با هدف پاسخ به نیازهای موجود در صنایعی که بنیاد مستضعفان در آن فعال است، تدوین شد. بر اساس بخشی از این برنامه، مقرر شد برای تشویق شرکت های اقتصادی بنیاد در بهره مندی از این ظرفیت فناورانه، گاهاً تا بیش از 50 درصد درصد از تامین هزینه‌های  برطرف کردن نیازها‌ی فناورانه‌ی صنایع بنیاد، از سوی موسسه دانشمند مشارکت و سهم شرکت ها در هزینه‌کرد این بخش، تنها 50 درصد و در مواردی که فناوری، از سطح بلوغ پایین‌تری برخوردار است، کمتر باشد.

فراهم شدن زمینه حل 3 مشکل اساسی شرکت‌های دانش‌بنیان؛ از محل استقرار تا دوره تنفس تسهیلات/ انعقاد 1400 میلیارد تومان قرارداد با شرکت‌های فناور برای حل مشکل صنایع در 1401

مدیرعامل موسسه تحقیق و توسعه دانشمند ادامه داد: البته عدد دیده شده برای این منظور در بودجه 1401 موسسه دانشمند به نسبت نیازهای فناورانه صنایع بنیاد، عدد پایینی بود لیکن علی‌رغم این موضوع، اقدامات قابل توجهی در موسسه دانشمند و بنیاد مستضعفان جهت شناسایی و تدوین نظام مسائل بنیاد رقم خورد تا زمینه و بستر استفاده بیشتر از ظرفیت شرکت های دانش بنیان را در بخش های مختلف بنیاد فراهم شود. لذا امسال با جهش بیش از 300 درصدی بودجه موسسه دانشمند در جداول بودجه 1402 که نشان دهنده نگاه حمایتی رئیس است، هدف‌گذاری بالاتری برای همکاران این موسسه، ایجاد شده است. 
وی با تاکید بر لزوم داشتن صبر و حوصله و همچنین خطرپذیری در تعامل با شرکت های دانش بنیان و کمک به بلوغ این شرکت ها که هم اکنون یک نهال نوپا هستند گفت: در زیست بوم نوآوری کشور، شرکت های دانش بنیان دارای 3 نیاز اصلی هستند که نخستین آنها نیاز به اسکان و محل استقرار این شرکت ها است چراکه اگر مشکل استقرار این شرکت ها حل نشود، اخذ پروژه، رفع چالش های فنی و نقدینگی پروژه و فروش این شرکت‌ها متاثر از عدم تمرکز آنها جهت استقرار در یک مکان دارای چشم انداز حداقل 3 ساله خواهد بود. لذا ما در بنیاد مستضعفان تلاش کردیم از ظرفیت املاک در اختیار بنیاد برای فراهم کردن امکان استقرار استیجاری برای شرکت های دانش بنیان استفاده کنیم و خوشبختانه موفق شدیم نخستین گام را در این حوزه برداریم و امسال نیز با همکاری سازمان اموال و املاک، این موضوع را به صورت جدی‌تر پیگیری خواهیم کرد.
زاهدی اضافه کرد: دومین نیاز و البته چالش شرکت های دانش بنیان در کشور ما، تامین نقدینگی برای شرکت ها با در نظر گرفتن زمان تنفس مناسب است؛ چراکه تبدیل یک ایده و نمونه ذهنی به یک نمونه صنعتی قابل اتصال به بازار، نیازمند نقدینگی همراه با تنفس است و بدون درنظر گرفتن تنفس زمانی مناسب برای تسهیلات، چنین امکانی برای شرکت های دانش بنیان وجود ندارد که بتوانند یک ایده ذهنی را به یک نمونه صنعتی قابل اتصال به بازار تبدیل کنند. لذا ما در بنیاد مستضعفان و موسسه دانشمند تلاش کردیم و به لطف خداوند موفق شدیم در تفاهم با بانک، منابع موسسه را در آن سپرده گذاری کنیم و از محل این سپرده ها، تسهیلات مورد نیاز با دوره تنفس 6 تا 12 ماهه به شرکت های دانش بنیان تخصیص داده شود. البته امیدواریم امسال، این مسیر را با همراهی بانک سینا، توسعه دهیم.
وی سومین چالش شرکت های دانش بنیان را اتصال آنها به بازار دانست که با توجه به قرارگرفتن شرکت های بنیاد در انتهای زنجیره ایده تا بازار، نیازمند همراهی با شرکت های بلوغ یافته تر دانش بنیان است.
مدیرعامل موسسه تحقیق و توسعه دانشمند با بیان اینکه در سال گذشته نمونه های با کیفیتی از محصولات فناورانه مورد نیاز شرکت های بنیاد مستضعفان توسط شرکت های دانش بنیان ساخته شد و عملا با ساخت این محصولات از خروج ارز از کشور جلوگیری شد گفت: ما در سال گذشته به لطف خداوند توانستیم در سقف بودجه تخصیصی، برای انعقاد قرارداد با شرکت های دانش بنیان عمل کنیم و قراردادهای جاری شرکت های فناور با شرکت های بنیاد مستضعفان از طریق موسسه دانشمند، به بیش از 300 میلیارد تومان رسید.
زاهدی با بیان اینکه بودجه موسسه دانشمند برای سال جاری ظرفیت انعقاد حداقل 700 میلیارد تومان پروژه فناورانه جدید را داراست گفت: ما انتظار داریم با توجه به فراهم شدن زیرساخت های لازم در موسسه دانشمند و بنیاد مستضعفان برای بهره گیری از توان شرکت های فناور، حجم پروژه های جدید ما با شرکت های دانش بنیان در سال جاری به بیش از این عدد برسد. 
او در ادامه، تاکید نمود که مسیر قراردادها با شرکت های دانش بنیان، صرفاً از طریق موسسه دانشمند نبوده و خود شرکت های بنیاد نیز به دلیل توانایی بالا در جذب فناوری، اقدام به انعقاد قرارداد با این شرکت ها می نمایند، به نحوی که خرید خدمت یا محصول در قالب انعقاد قرارداد با شرکت های فناور، در سال 1401، در بنیاد، بیش از 1400 میلیارد تومان بوده است.

تدوین نظام مسائل فناورانه بنیاد مستضعفان در حوزه اقتصادی و محرومیت‌زدایی با مشارکت نخبگان دانشگاهی/ راه‌اندازی مرکز شتاب‌دهی بنیاد در 1402/ سرمایه‌گذاری بر روی 20 پروژه خطرپذیر در سال جاری

وی انعقاد تفاهم نامه میان بنیاد و 3 دانشگاه بزرگ کشور را از دیگر برنامه های امسال در حوزه دانش بنیان اعلام کرد و افزود: یکی دیگر از برنامه های موسسه دانشمند برای سال جاری، تکمیل دفترچه نظام مسائل فناورانه صنایع و شرکت های اقتصادی بنیاد مستضعفان است که با تکمیل آن، این نیازها می تواند در اختیار شرکت های دانش بنیان برای کمک به رفع مسائل احصاء شده، قرار گیرد.
زاهدی درخصوص روش و شیوه احصای نیازهای فناورانه شرکت های بنیاد مستضعفان نیز گفت: ما با اعزام تیم های عارضه یاب متشکل از نخبگان دانشگاهی، کارآفرینان مجرب و شرکت های نوآفرین به کارخانجات و واحدهای مختلف، این نیازهای فناورانه، سرمایه گذاری کلی لازم برای رفع آنها و گاهاً روش پیشنهادی را به طور کامل احصاء خواهیم کرد.
به گفته وی، هر محصولی وارداتی که  خارج از مواد اولیه بوده و سطحی از پیچیدگی را فناورانه داشته باشد و نیز هر پیشنهاد ارتقا دهنده سخت افزاری و نرم افزاری جدیدی که مورد قبول کمیته ارتقای فناوری بنیاد قرار گیرد، جزو محصولات فناورانه در بنیاد، به حساب خواهد آمد.
مدیرعامل موسسه دانشمند با بیان اینکه بنیاد مستضعفان در نظر دارد یک مرکز شتاب دهی برای حمایت از ایده های راه اندازی کند گفت: ما برای سال جدید در نظر داریم تا با راه اندازی مرکز شتاب دهی در موسسه دانشمند، از 50 ایده که قابلیت سرمایه گذاری بذری را دارند حمایت کنیم، مشروط به آنکه محصول نهایی آن در TRL های بالاتر، مورد نیاز در صنایع بنیاد باشد. در این مرکز، 100 درصد بودجه از منابع داخلی موسسه پرداخت می شود و از منابع بخش های دیگری از نظام تامین مالی دانش بنیان در کشور هم به عنوان منابع اهرمی استفاده خواهیم کرد.
وی ادامه داد: ما علاوه بر این موارد، در حوزه انجام سرمایه گذاری خطرپذیر برای سال جاری، در نظر داریم 20 سرمایه گذاری خطرپذیر با حجم سرمایه گذاری 200 میلیارد تومانی در بنیاد مستضعفان داشته باشیم که با منابع هم سرمایه گذاری صندوق های دیگر، این عدد قابلیت ارتقاء نیز دارد.
زاهدی گفت: برای مثال در سرمایه گذاری خطرپذیر، سال گذشته شرکت توسعه دانش بنیان سینا که ذیل موسسه دانشمند فعالیت می نماید، با سرمایه گذاری چند میلیارد تومانی در یک محصول فناورانه، با تلاش شرکت دانش بنیان مربوطه، توانست یک عدد از محصول آن را به ارزش نزدیک به 300 هزار دلار به شرکت حفاری شمال به فروش رساند. لذا صنایع بنیاد، ظرفیت خرید محصولات شرکت های سرمایه پذیر را تا حد قابل قبولی داراست.

ورود دانش‌بنیان‌ها و شرکت‌های فناور در حوزه محرومیت‌زدایی/ بکارگیری نخبگان در اردوهای جهادی برای آموزش‌‌های تخصصی

وی با تاکید بر اینکه موسسه دانشمند تنها درحوزه فعالیت های اقتصادی بنیاد مستضعفان تکیه ندارد و در بخش حمایت های اجتماعی و ماموریت محرومیت زدایی بنیاد مستضعفان نیز از کمک‌های شرکت‌های فناورانه استفاده می‌کند گفت: با توجه به اینکه بنیاد مستضعفان در 2 حوزه اقتصادی و محرومیت‌زدایی دارای ماموریت و مسئولیت است، موسسه دانشمند علاوه بر استفاده از ظرفیت‌های فناورانه کشور برای کمک به حل مشکلات صنعت و بخش اقتصادی فعالیت بنیاد مستضعفان، در حوزه محرومیت‌زدایی نیز تلاش کرده تا از ظرفیت شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان استفاده کند و به همین منظور سال گذشته در تعامل با بنیاد علوی به عنوان بازوی محرومیت زدایی بنیاد مستضعفان، تدوین نظام مسائل مناطق هدف محرومیت زدایی بنیاد را آغاز کردیم و ان شاء الله با تکمیل این نظام مسائل تا تیرماه امسال، مسائلی که از جنس ورود سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر در حوزه رفع نیازهای فناورانه هستند احصاء خواهد شد.
زاهدی ادامه داد: در حوزه محرومیت زدایی، 3 موضوع رفع نیازهایی که جنس فناوری یا نوآوری دارند، ورود به خلاهای زنجیره ارزش در مناطق و تکمیل آنها و نیز فرصت‌های فناورانه سرمایه‌ گذاری در مناطق محروم می تواند محل ورود شرکت های دانش بنیان و فناور باشد.
وی اضافه کرد: علاوه بر این ما با توجه به تجارب قبلی موسسه دانشمند در حوزه آموزش، دوره‌های تخصصی را برای هریک از صنایعی که بنیاد مستضعفان در آن فعال است با همکاری و مشارکت شرکت های بنیاد برگزار خواهیم کرد. همچنین تلاش داریم تا نیازهای تخصصی و خاص را در مناطق محروم با هدف کمک به اقتصاد مناطق و خانوارها برگزار کنیم؛ به عنوان مثال در یک منطقه محروم در جنوب کشور، با توجه به نیاز صنایع مختلف، اگر فردی توانایی و تخصص جوشکاری زیرآب را داشته باشد، علاوه بر درآمدزایی خوبی که برای خانواده خود خواهد داشت، بخشی از نیاز صنایع آن منطقه را رفع خواهد کرد، لذا ما با ارائه آموزش تخصصی به افراد واجد شرایط در مناطق هدف بنیاد علوی، تلاش می کنیم به رفع محرومیت از مناطق کمک کنیم. 
زاهدی گفت: ما در این بخش می توانیم از ظرفیت گروه های جهادی نخبه استفاده کنیم و بجای برگزاری اردوهای جهادی کمتر از یک ماهه که در بسیاری از دانشگاه ها انجام می شود، با بهره گیری از ظرفیت نخبگانی دانشگاه ها، اردوهای جهادی آموزش تخصصی در مناطق محروم برگزار کنیم.
مدیرعامل موسسه تحقیق و توسعه دانشمند با بیان اینکه این موسسه در سال گذشته با هدف حمایت از توانمندی های فناورانه داخل بنیاد، ساز و کاری را فراهم کرده است افزود: ما سال گذشته برای نخستین بار جایزه نوآوری را در بنیاد طراحی کردیم و در نخستین گام، این جایزه را در هلدینگ صنایع غذایی و هلدینگ نیروگاهی بنیاد تعریف کردیم و در 3 سطح، «ایده‌ها و نوآوری‌های پیاده‌سازی شده، طرح های توجیهی مطالعه شده‌ی نیازمند سرمایه‌گذاری و نیز راهکارهای خلاقانه در خطوط تولید» برگزار شد و قرار است این مکانیزم جایزه در تمامی هلدینگ ها پیاده سازی شود.
به گفته وی، آغاز تدوین مدیریت دانش در پروژه‌های بزرگ و ملی همچون به روز آوری یکی از نیروگاه ها با استفاده از ظرفیت داخلی، الگوی آبادانی و پیشرفت و مواردی از این دست از دیگر اقدامات موسسه دانشمند در سال گذشته بوده است.

آغاز پیاده‌سازی آزمایشی فناوری‌های نوین در ساخت مسکن محرومان در 3 نقطه کشور

زاهدی در ادامه افزود: یکی دیگر از مطالبات ارائه شده به ما، بررسی روش‌ها و متدهای به روز در صنعت ساخت مسکن بود که این موضوع با توجه به پروژه‌های مسکن محرومین بنیاد مستضعفان به شدت مدنظر رئیس محترم بنیاد مستضعفان قرار داشت لذا با هدف بررسی فناوری‌های نوین ساختمانی و با مشارکت سازمان اموال و املاک در شهرستان پاکدشت، هلدینگ عمرانی بنیاد در شهرستان کرمانشاه و همچنین بنیاد علوی در میلاجرد، 3 فناوری نوین ساختمانی به صورت پایلوت در پروژه‌های این مناطق پیاده سازی می شود که در صورت موفقیت آمیز بودن این فناوری ها، هزینه ساخت به میزان قابل ملاحظه ای کاهش و سرعت ساخت نیز افزایش خواهد یافت.
مدیرعامل موسسه دانشمند با اعلام خبر امضای تفاهم نامه‌ای میان بنیاد مستضعفان و معاونت علمی ریاست جمهوری برای سرمایه گذاری 2000 میلیارد تومانی در صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی در تشریح این سرمایه گذاری گفت: یکی از روش های ما برای هم‌افزا کردن منابع مالی، استفاده از راهکار تاسیس CVC یا تاسیس سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی در بنیاد مستضعفان است که بر اساس بندهای ب و ت ماده 11 قانون جهش دانش بنیان ابلاغی سال گذشته، این امکان به شرکت ها داده شده که در صورت عرضه نیازهای فناورانه شرکت ها به مجموعه های دانش بنیان، میزان قراردادهای این شرکت ها با مجموعه دانش بنیان، به عنوان هزینه مالیات آنها محسوب می شود و ان شاء الله طی هفته های آتی، تفاهم نامه 2000 میلیارد تومانی بنیاد مستضعفان با معاونت علمی ریاست جمهوری، برای تاسیس CVC بنیاد مستضعفان امضا می شود که بر اساس آن 1000 میلیارد تومان از تسهیلات معاونت علمی استفاده خواهد شد و 1000 میلیارد تومان از محل مالیات بنیاد مستضعفان به عنوان بازاری برای شرکت های دانش بنیان ایجاد خواهد شد که کار بسیار بزرگی در حوزه دانش بنیان خواهد بود.
 

لینک کوتاه: