خبر

خانه > اخبار > طراحی سامانه هوشمند پایش و مشاوره مزارع کشاورزی از سوی یک شرکت دانش‌بنیان
ماهواره ها و کشاورزی
29 آبان 1402

طراحی سامانه هوشمند پایش و مشاوره مزارع کشاورزی از سوی یک شرکت دانش‌بنیان

امروزه استفاده از تصاویر ماهواره‌ای در مطالعه زمین‌های کشاورزی و باغات مناطق محروم و برنامه ریزی برای افزایش استفاده از محصولات کشاورزی اهمیت بسیاری دارد. فناوری سنجش از دور با استفاده از تحلیل تصاویر ماهواره‌ای با توجه به افزایش جمعیت در سراسر جهان و نیاز به افزایش تولید محصولات کشاورزی، برای بهبود مدیریت ضروری است و نقش بسیار مهمی در توسعه و پیشرفت صنعت کشاورزی ایفا می کند.

به گزارش دبیرخانه برنامه ملی آبادیران و به نقل از سینتا، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان ضمن اشاره به نقش تصاویر ماهواره‌ای در افزایش تولید محصولات کشاورزی، گفت: امروزه عمدتا از تصویر ماهواره‌ای در نقشه برداری‌ها استفاده می شود. نوع نقشه‌های تولید شده، کاربرد تصاویر ماهواره‌ای را در حوزه‌های مختلفی نشان می‌دهد که از جمله آنها می‌توان به کشاورزی، شهرسازی، هواشناسی، جنگل‌داری و … اشاره کرد.

زهرا طوفانی نژاد، ادامه داد: نقشه‌های به دست آمده از تصاویر ماهواره‌ای، اطلاعات جغرافیایی مهمی را ارائه می دهند که برای طیف وسیعی از کاربردهای دولتی و تجاری مفید است.

مدیرعامل شرکت توکان فاطر مهام، اظهار کرد: تصاویر ماهواره‌ای یک نمای گسترده و یکپارچه از هر منطقه، حتی مناطق صعب العبور مانند قله‌های مرتفع و بیابان‌ها را فراهم می کند. علاوه بر این، از آنجایی که پوشش مکرر، در دسترس بودن تصاویر مختلف با ویژگی‌های طیفی مختلف را فراهم می کنند، ابزار مناسبی برای مشاهده، ارزیابی، کنترل، پایش و مدیریت پوشش گیاهی، مزارع و زمین‌های کشاورزی، مراتع، جنگل‌ها و محیط زیست هستند.

وی، خاطرنشان کرد: امروزه استفاده از تصاویر ماهواره‌ای در مطالعه زمین‌های کشاورزی، باغات و برنامه ریزی برای افزایش استفاده از محصولات کشاورزی اهمیت زیادی دارد. فناوری سنجش از دور با استفاده از تحلیل تصاویر ماهواره‌ای با توجه به افزایش جمعیت در سراسر جهان و نیاز به افزایش تولید محصولات کشاورزی، برای بهبود مدیریت ضروری است و نقش بسیار مهمی در توسعه و پیشرفت صنعت کشاورزی ایفا می کند.

طوفانی نژاد، افزود: کشاورزی مدرن، فناوری‌های جدید مانند سنجش از دور، صنعت کشاورزی را متحول کرده است. برای این امر، کسب اطلاعات موثق در مورد انواع، کیفیت، کمیت و محل این منابع بسیار ضروری است.

وی، اظهار کرد: استفاده از تصاویر ماهواره‌ای به عنوان یک راه حل اطلاعاتی دقیق و به روز، تحلیل دقیقی از بازار کشاورزی انجام داده است و می‌توان شرایط فعلی، هفته گذشته، ماه گذشته، سال گذشته را با هم مقایسه کرد و از اطلاعات مهم استفاده کرد. از این ارقام هم برنامه ریزی بلند مدت و هم برنامه ریزی کوتاه مدت به دست می آید؛ بنابراین اطلاعات به دست آمده از تصاویر ماهواره‌ای اطلاعات کاملی در خصوص فرایند رشد محصولات کشاورزی در تمامی مقیاس‌ها به کشاوزان ارائه می‌دهد.

مدیرعامل شرکت توکان فاطر مهام، افزود: سامانه هوشمند پایش و مشاوره مزارع کشاورزی با نام تجاری «جالیزان»، محصولی است که شرکت دانش‌بنیان توکان فاطر مهام در اختیار کشاورزان قرار داده است، محصولی که به زبان ساده در قالب اپلیکیشنی طراحی شده است که با استفاده از فنون سنجش از راه دور و تصاویر ماهواره‌ای امکان بازدهی بیشتر برای تولید محصولات زراعی را به کشاورزان می‌دهد.

وی، خاطرنشان کرد: نرم‌افزار «جالیزان» توانسته در قالب یک اپلیکیشن کاربردی موبایل به کمک کشاورزان بیاید. کاربردهای نرم‌افزار جالیزان به این صورت است که یک بسته از خدمات را ارائه می‌دهد که کشاورزان با استفاده از آن‌ها می‌توانند عملکرد مزرعه خود را بیشتر افزایش ‌دهند و هزینه را کاهش ‌دهند. کاربرد اصلی خدمات، سیستم پایش مزرعه است که به‌طور اختصاصی بر پایه سنجش از دور اطلاعات مزرعه را واکاوی می‌کند. در واقع نرم‌افزار جالیزان وضعیت مزرعه را از آغاز کشت محصول تا پس از برداشت بررسی می‌کند و اطلاعات طبقه‌بندی شده‌ را با پیام‌‍‌های در حساب کاربری کشاورز که بر گوشی او نصب شده یادآور می‌شود. برای مثال میزان سلامت محصول، مقدار سبزینگی، عملکرد آن و غیره، اما پایش اطلاعات زمین تنها کاربرد جالیزان نیست. دسترسی کشاورزان به اطلاعات دیگری مثل وضعیت آب و هوا از امکانات دیگری است که این نرم‌افزار در اختیار زارعان ایران گذاشته است و کنار این کارها مشاوره‌‍‌های تخصصی را به کمک یک تیم صاحب‌ فن در این حوزه به کشاورزان ارائه می‌دهد.