به گزارش دبیرخانه برنامه ملی آبادیران به نقل از برنا؛ استفاده از فناوریهای تصویربرداری پزشکی نوین همواره در حال توسعه بوده و دستگاه CT Scan به عنوان یکی از روشهای تشخیصی پزشکی، برای تصویربرداری از انواع بافتهای بدن، از جمله مغز، قلب، ریه، کبد، کلیه، استخوان، مفصل و سایر اعضا به منظور تشخیص بسیاری از بیماریها، شامل سرطان، اختلالات عروقی و اعصابی، عفونتها، آسیبهای فیزیکی و دیگر مشکلات پزشکی، مورد استفاده قرار میگیرد.
سی تی اسکن ۱۶ اسلایس پزشکی کاربردی عمومی در مراکز تصویربرداری پزشکی دارد و ۸۵% درصد از نیاز مراکز درمانی را پوشش میدهد. همچنین تحقیق و توسعه برای ساخت سیتیاسکنهای پیشرفتهتر و با اسلایس بیشتر ادامه داشته و ساخت اولین دتکتور هایریزولوشن مبتنی بر سیموس در کشور که توسط شرکت بهیارصنعت انجام شده است گامی بلند برای ساخت سی تی اسکنهای پزشکی پیشرفتهتر است. از ویژگیهای این دستگاه میتوان به کاربری راحت، دقت بالا و کمترین نشت اشعه اشاره کرد.دستگاه سیتیاسکن ۱۶ اسلایس داخلی سازی شد
علی مهاجری یکی از کارشناسان شرکت دانشبنیان "بهیار صنعت" مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی درباره دستگاه "سی تی اسکن ۱۶ اسلایس" اظهار کرد: ورژنهای مختلف ۱۶، ۳۲، ۶۴، ۱۲۸ و ۲۵۶ اسلایس وجود دارد که دستگاه ما ۱۶ اسلایس است و سال ۹۵ ساخت این محصول را آغاز کرده و سه ماه پیش مجوز آن را گرفتیم و کارهای تحقیق و توسعه آن تمام شد و برای ارسال به بیمارستانها آماده است.
مهاجری ادامه داد: اشعه ایکس از استوانهای در این دستگاه تولید میشود، بیمار روی تخت است، تخت داخل رفته و کل محفظه شروع به چرخیدن میکند و اشعه که از بدن عبور کرد به قطعه قوسی شکل طوسی رنگ که به آن دتکتور یا آشکارساز میگویند برخورد میکند، اشعه آشکار میشود که تصویر را شکل بدهیم، پس از آن به نرم افزار هوش مصنوعی میرود تا تصویر شکل بگیرد.
وی گفت: کار ساخت دستگاه ۱۶ اسلایس تمام شده و دستگاه ۲۵۶ اسلایس را آغاز کردهایم؛ تفاوت اسلایسها در بازه تصویر است، اگر دستگاه ۱۶ اسلایس بخواهد تصویر بگیرد تکه تکه یک قسمت را تصویر میگیرد و به هم مرتبط میکند، اما ۲۵۶ اسلایس یک نیم تنه را کامل تصویر میگیرد. در بعضی از عملهای جراحی بعضی اندامهای ما ثابت نیستند مثل قلب و ریه که ریه نفس میکشد و قلب پمپاژ میکند، دستگاه ۱۶ اسلایس تصویر را دو تکه یا سه تکه میگیرد، اولی را میگیرد دوباره دستگاه داخل میرود و قلب هم که ثابت نبوده جابجا شده است. این قسمت انطباق و اینکه نرمافزار این دو قسمت را به هم متصل کند خطای بالایی دارد و اگر رگ و مویرگی گرفتگی داشته باشد ممکن است نشان ندهد.
این کارشناس شرکت دانشبنیان ادامه کرد: به همین دلیل در این موارد تصاویر با دستگاههای اسلایس بالا گرفته میشود، معمولاً اسلایسهای ۶۴ به بالا فقط برای عملهای جراحی استفاده میشود که هزینههای راهاندازی آن نیز بالاست و بیمارستانها جای خاص استفاده میکنند و در ایران هم محدود بوده ودر چند مورد تهران، اصفهان و شهرهای دیگر است.
وی گفت: برای موارد غیر از جراحی و کرونا، شکستگی، لخته خون و سرطان نهایتاً از دستگاههای ۱۶ و ۳۲ اسلایس استفاده میشود.
مهاجری در پاسخ به اینکه آیا تولیدکننده دیگری در این حوزه داریم یا خیر گفت: تولیدکننده دیگر، شرکت "احیا درمان مشهد" است. طبق مجوزی که وزارت بهداشت برای ما صادر کرد بومیسازی این دستگاه ۸۵ درصد است. شرکت احیا درمان برعکس ماست، ۲۰ درصد بومی بوده و ۸۰ درصد مشارکت با چین دارد که اینها آمار وزارت بهداشت است.
وی گفت: وزارت بهداشت برای هر دستگاهی که میآید در قسمت فنی تمام قطعات دستگاه را ثبت کرده و سازنده و بومیسازی آن را مشخص میکنند. طبق این سند ما ۸۵ درصد بومی و احیا درمان ۲۰ درصد است.
مهاجری گفت: تولیدکنندگان در حوزه درمان سرطان کمتر بوده و در این حوزه بیشتر هستند؛ شرکتهای بزرگ که جلو رفته و حوزه فناوری دنیا را گرفتهاند به عنوان مثال جنرال الکتریک به وزارت بهداشت پیشنهاد داده ۵۰ دستگاه به شما در عرض شش ماه تحویل میدهم و هر کدام ۱۵۰ هزار یورو است و ما تقریباً ۵ تا ۱۰ درصد از آن ارزانتر میدهیم. جنرال الکتریک پیشنهاد ۲۵۶ اسلایس را به مبلغ ۲ میلیون یورو به وزارت بهداشت داده است. پیشبینیمان این است که ۲۵۶ را تمام کنیم نهایتاً قیمت آن ۱۵ میلیارد میشود، با توجه به هزینهای که میکنیم و دتکتور را بزرگتر میکنیم.
وی گفت: با توجه به اینکه شرکتهای داخلی مانند ما سازنده هستند آن ۵۰ دستگاه را حاضرند حتی با سود صفر به ایران بدهند تا بازار ۱۶ اسلایس را از ما بگیرند و تمام سودش را از دستگاه ۲۵۶ اسلایس که دو میلیون یورو است، میگیرد. این یک بازی تجاری در دنیاست که برای ما چالش ایجاد کرده است.
مهاجری افزود: در مورد شرکتهای داخلی، با احیا درمان یک مسئله مهمی داریم این است که ما که ۸۵ درصد بومیسازی داریم و مواد اولیه را با ارز آزاد میخریم چرا که برای ساخت دتکتور و تهیه مس باید از پالایشگاه بخریم، اما احیا درمان عکس عمل میکند ۲۰ درصدی که خودش میسازد سرجایش و برای ۸۰ درصد مابقی ارز ۲۸۵۰۰ تومانی دریافت میکند و قیمت تمام شدهاش کمتر میشود. شرکت ما که بومیسازی بیشتری دارد قیمت بالاتر تمام میشود!
وی گفت: آقای دهقانی هم که برای افتتاح احیا درمان رفته بودند اعلام کردند کلاً ۲۵ هزار دلار ارزبری کاهش یافته که عملاً چیزی نیست!
این کارشناس شرکت دانشبنیان درباره تیراژ ساخت دستگاه گفت: سه ماه است که مجوز دستگاه را گرفتهایم و این اولین دستگاه است و منتظریم وارد مناقصه شویم.
لینک کوتاه: