به گزارش دبیرخانه برنامه ملی آبادیران عباس قلیپور، مدیرعامل شرکت دانشبنیان اکسیر هیرکانی ماهان ابتدا در خصوص محصولات و حوزه فعالیت این شرکت بیان کرد: شرکت اکسیر هیرکانی ماهان با نام تجاری مهاوج، گیاه دارویی پرکاربرد و در معرض خطر انقراض «وَج» و فرآوری عصاره روغنی وج با نام تجاری «اکسیر وج» را تولید میکند و برای این محصول موفق به کسب نشان دانشبنیان شدهاست.
وی تصریح کرد: این گیاه در گذشته به صورت بومی و طبیعی وجود داشته و در منابع طب سنتی کاربردهای متنوع و گوناگونی دارد. اما تصور بر این بود که گیاه وج در ایران منقرض شده است.
شرکت دانشبنیان مهاوج موفق به بازکشف گیاه وج پس از حدود نیم قرن از آخرین گزارش آن در ایران شد و باتوجه به اینکه این گیاه در معرض انقراض بود و اگر میخواستند دوباره از طبیعت برداشت کنند کاملا منقرض میشد، به سمت اهلی سازی آن رفتیم. طی یک دهه فعالیت موفق شدیم به تکنولوژی کشت گیاه دست پیدا کنیم و این گیاه بومی و ارزشمند را قابل کشت کنیم.
وی در خصوص کاربرد گیاه وج افزود: این گیاه کاربردهای متنوعی دارد به ویژه در کتاب قانون بوعلی سینا از آن برای رفع مشکلات گوارشی، کلیه و کبد یاد شده است. همچنین این گیاه در مطالعات داخل و خارج از ایران در منابع طب سنتی کاندیدای درمان آلزایمر معرفی شده است. این گیاه در صنایع عطر سازی نیز کاربرد دارد.
وی خاطر نشان کرد: عصاره تولیدی مجموعه ما در پیشگیری و درمان بیماریهای مفاصل مانند؛ آرتروز، رماتیسم، کمردرد، کتفدرد و رفع اسپاسم های عضلانی بسیار موثر است.
عباس قلیپور در خصوص بزرگترین یا مهمترین دستاورد این مجموعه بیان کرد: بومیسازی کشت گیاه وج بزرگترین دستاورد مجموعه ما بده و هست، چرا که این گیاه تا پیش از این تنها در هند و سریلانکا کشت میشد اما اکنون ایران به سومین تولیدکننده آن تبدیل شده است. همچنین مجموعه ما موفق به بومیسازی تولید مواد اولیه این گیاه که پیشتر وارداتی بود، شده است.
وی در ادامه افزود: ما اولین مزرعه پنج هکتاری گیاه وج را ایجاد کردهایم. هدف مجموعه ما به دو بخش تقسیم میشود یکی بومیسازی گیاه وج و دومی اشتغالآفرینی که با توسعه کشت اتفاق خواهد افتاد.
قلیپور در خصوص کاربرد محصولات خود در حوزه آبادانی و پیشرفت مناطق کمتربرخوردار اظهار داشت: به دلیل آنکه محل کشت گیاه وج در مزارع و روستاها است از این رو سبب اشتغالزایی افراد مناطق کمتربرخوردار میشود. همچنین ارزش افزودهی این گیاه دارویی برای کشاورزان بسیار بالا است و میتواند به اقتصاد روستایی کمک شایان کند. از طرفی همانگونه که گفته شد اکسیر وج در حوزه سلامت کاربرد بسیار بالایی دارد.
قلیپور در خصوص نیازمندیهای مجموعه افزود: با توجه به اینکه کشت گیاهان دارویی در ایران در حال رشد است، کیفیت گیاه و فراوری آن بسیار حائز اهمیت است. برای توسعه و تولید بیشتر گیاه وج نیاز به حمایتهای معنوی در خصوص تسهیل و تسریع در صدور مجوزهای لازم و حمایت های مالی و تسهیلات ویژه داریم که امید است به کمک برنامه ملی آبادیران و تسهیلگریهای این برنامه بتوانیم به توسعه کشت این گیاه خصوصاْ در مناطق روستایی و کمتربرخوردار دست پیدا کنیم