10 تیر 1403
خانم دکتر مریم گلآبادی بهخاطر تولید اولین بذر هیبرید ایرانی و ایجاد خودباوری در بومیسازی دانش پیشرفتۀ کشاورزی، در تاریخ علم و فناوری ایران ماندگار شده است.
دکتر مریم گلآبادی دانشآموختۀ دکترای رشتۀ اصلاح نباتات دانشگاه صنعتی اصفهان و عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اصفهان، پروژۀ بومیسازی بذر هیبرید صیفیجات را از سال ۱۳۸۹آغاز کرد. در آن سالها، تولید بذرهای هیبریدی در انحصار چند شرکت خارجی و کشور محدود بود و تمام بذرهای هیبریدی صیفیجات وارداتی بودند.
دکتر گلآبادی و دکتر اقتداری، شرکت «نگین بذر دانش» را در سال ۱۳۹۲ تأسیس کردند و کار تولید تجاری اولین بذر هیبریدی ایرانی خیار (سبا) و تحقیق روی بقیه محصولات را در آنجا پی گرفتند. آنها سال ۹۴، بعد از 5 سال تحقیق و کشت اجرایی، توانستند نمونه تجاریسازی شدۀ بذر سبا را وارد بازار ایران کنند. اکنون بیش از یازده محصول دانشبنیان متنوع از بذرهای صیفیجات، در این شرکت بومی و تجاری شده و تحقیقات روی تولید بذرهای هیبریدی دانههای روغنی هم آغاز شده است.
شرکت «نگین بذر دانش» که با محوریت تحقیقات خانم دکتر گلآبادی و با سه نفر نیرو آغاز به کارکرده بود، اکنون بیش از ۱۰۰ نفر پرسنل دارد که بیش از یکچهارم آنها افرادی با تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکترا) هستند. بذر خیار سبای شرکت، بیش از 5 درصد نیاز داخلی را تأمین میکند و به برخی کشورهای منطقه نیز صادر میشود.